Noutati Botanoo

ARTICOLE DIN PRESA INTERNATIONALA

BANI PE VANT
“Dorinta de a obtine independenta energetica, dar si ambitia de a capata mult ravnitele etichete “verzi” determina marile companii, din intreaga lume, sa investeasca sume considerabile in vant, soare sau apa”.
U.E. MERGE MAI DEPARTE CU TAXA CO2, SFIDAND AMENINTAREA UNUI RAZBOI COMERCIAL
Amenintarea unui razboi comercial nu va impiedica Uniunea Europeana sa implementeze legislatia privind protectia mediului, a avertizat Connie Hedegaard, comisar european pentru mediu, ca raspuns la presiunile guvernelor care cer UE sa renunte la planul vizand taxarea companiilor aeriene pentru emisiile de carbon.
Intr-un interviu acordat Financial Times, Connie Hedegaard a declarat ca UE este hotarata sa lucreze cu SUA, China si alte natiuni pentru a ajunge la un acord international in scopul reducerii emisiilor de CO2, potrivit CNN.
Amenintarile comerciale nu vor intimida Bruxelles-ul. "Nu poti ameninta cu un razboi comercial doar pentru ca nu iti place legislatia europeana", a spus comisarul.
Planul UE, care prevede introducerea unei taxe pe emisii de carbon pentru zborurile care decoleaza sau aterizeaza in spatiul blocului economic, a fost dur criticat de guvernele din afara Europei.
Companiile care nu se supun pot fi amendate. Sapte companii aeriene europene au transmis o scrisoare liderilor politici, prin care au cerut sa se ajunga la un compromis, pentru ca intampina dificultati cu partenerii din afara UE.
O persoana apropiata Airbus a declarat ca guvernul chinez a blocat comenzi de avioane in valoare de 14 miliarde de euro.
Sursa: http://www.ziare.com/mediu/emisii-co2/ue-merge-mai-departe-cu-taxa-co2-sfidand-amenintarea-unui-razboi-comercial-1157277 
MASINILE DE LUX - AMENZI URIASE PENTRU EMISIILE DE CARBON
Uniunea Europeana (UE) vrea sa introduca limite pentru emisiile de dioxid carbon ale autovehiculelor, care ar putea conduce la penalitati de pana la 40.000 de euro pentru masinile de lux care nu indeplinesc standardele.
Astfel, compania care produce Bentley ar putea fi penalizata de UE cu aproape 20.000 de euro pentru fiecare automobil care intra in circulatie, noteaza Financial Times.
Conform acestor norme europene, un Bugatti ar putea fi amendat de 40.000 de euro, un Rolls-Royce ar putea fi penalizat cu 12.500 de euro, Maserati cu 18.000 de euro si Lamborghini cu 17.000 de euro.
In schimb, nu se stie daca vor intra in vigoare aceste reguli si nici daca soferii care conduc masini scumpe vor plati amenzile.
Perspectiva acestor penalitati a fost facuta publica inca din 2007, cand autoritatile europene au anuntat ca vor limita cantitatea totala de dioxid de carbon pe care o pot emite masinile europene
Agentia Europeana pentru Mediu este prima autoritate care a calculat cat de aproape sunt producatorii auto de atingerea tintelor care vor fi introduse treptat din acest an. Scopul este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pana in 2015, de la media actuala de 140 de grame pe kilometru, la 130 de grame.
Media actuala reprezinta jumatate din emisiile, de 300 de grame de dioxid de carbon, ale unor modele Bentley si un sfert din cele ale unei masini Bugatti.
Fiecare constructor auto european are stabilita o tinta de emisii, iar in 2012 vor fi verificate 65% din masinile cu cele mai reduse emisii. Procentajul va creste pana la 100% in 2015.
Majoritatea producatorilor auto sunt foarte aproape de atingerea tintelor impuse de UE, pana in 2015, dintre acestea facand parte Toyota si Peugeot.
Insa chiar daca fiecare masina va indeplini criteriile UE, exista posibilitatea ca toate companiile care fabrica masini sa fie amendate, pentru totalul emisiilor de dioxid de carbon, suma fiind de aproximativ 10 miliarde de euro.
Sursa: http://www.ziare.com/taxa/taxa-auto/masinile-de-lux-amenzi-uriase-pentru-emisiile-de-carbon-1151645

CRESTEREA AMPRENTEI ECOLOGICE  

Comertul cu Credite de Carbon incurajeaza pe acei producatori care doresc sa reduca emisiile de carbon Aproape tot ce folosim si multe dintre activitatile noastre au un impact negativ asupra mediului. Situatia este atat de grava incat reducerea amprentei ecologice este vitala. La baza produselor pe care le folosim si a serviciilor stau procese de fabricatie si tehologii care polueaza mediul mai mult decat ne putem imagina.

LEGO INVESTESTE 400.000 DE EURO IN EOLIENE 

Aproape 400.000 de euro ii costa pe danezii de la Lego participarea la una dintre cele mai importante ferme germane de eoliene offshore. Investitia ii va aduce insa celui mai mare fabricant de jucarii din Europa certitudinea ca, pana in 2020, isi va atinge obiectivul de a folosi 100% energie regenerabile, dar si certificarea Windmade pentru produsele sale. Banii sunt investiti de Kirbi A/S, un grup familial danez care detine 75% din compania Lego, participatia sa la ferma de eoliene, pe mare, fiind de 32%. Borkum Riffgrund 1 are o capacitate de 277 MW, este expolatata de energeticianul danez Dong Energy si va incepe a produca energie in 2015. Gratie acestei initiative, Lego se inscrie intr-o tendinta din ce in ce mai pronuntata in ultimii 3 ani, in randul marilor companii de a investi in proiecte proprii de energie regenerabila.

SI IKEA VREA ENERGIE 100% “VERDE” Cel mai mare retailer suedez de mobila, IKEA, vrea sa devina, la randul sau, 100% “verde”, prin folosirea exclusiva a energiilor regenerabile. Planul de “inverzire” al IKEA include, printre altele, si o investitie de 4 milioane de euro in Marea Britanie, unde, pe acoperisurile magazinelor sale, compania suedeza instaleaza 39.000 de panouri solare, construite in China, de GS Solar Fujian Co. Retailerul suedez are si 67 de turbine eoliene in Europa, cu o capacitate totală de 127 de megawati, cea de 12,3 megawati, din Huntly, Scoţia, fiind capabila sa asigure 30% din nevoile de energie ale Marii Britanii. IKEA vrea sa se “inverzeasca” si din interes finaciar, deoarece generarea unei mari parti din energie, din surse eoliene si solare, ii va scadea costurile, mult mai mari, pe care le presupune folosirea combustibililor fosili.

YAHOO SI GOOGLE, PRINTRE CELE MAI “CURATE”COMPANII HI-TECH Greenpeace a intocmit anul trecut un top al celor mai verzi companii hi-tech din lume. Criteriile dupa care au fost desemnati castigatorii sunt reprezentate de efortul companiilor in privinta reducerii amprentei de carbon, a economiei de energie, cat si a utilizarii surselor de energie regenerabila. Yahoo s-a clasat, in 2011, pe locul 1 in topul Greenpeace, iar atuul sau a fost acela ca-si asigura 55% din consumul de energie din resurse regenerabile. Pe locul al doilea a urcat Google care este insa dependent, in mare masura, in comparatie cu Yahoo, de energia poluanta.

UNGARIA INTRODUCE "TAXA PE CHIPSURI" Ungaria introduce "taxa pe chipsuri". Urmeaza restaurantele fast-food Alimentele nesanatoase, precum chipsurile, batoanele de ciocolata si bauturile acidulate vor fi supuse unui nou impozit in Ungaria, in conformitate cu legislatia adoptata luni, menita sa contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a natiunii, anunta agentia Deutsche Presse, citata de euractiv.ro. Poreclita initial "taxa pe hamburger", denumirea i-a fost schimbata in "taxa pe chipsuri", odata ce a devenit clar ca proiectul de lege nu este destinat produselor comercializate de catre restaurantele de tip fast-foodm, scrie euractiv.ro. Bauturile care contin zahar, prajiturile pre-ambalate si gustarile sarate sau cu diverse arome alimentare vor fi impozitate. Spre exemplu, chipsurile vor fi impozitate cu pana la 200 de forinti, sau putin peste un dolar, pe kilogram. Acest lucru ar putea creste pretul unui pachet standard de 90 de grame cu aproximativ 10%, in septembrie, odata cu intrarea in vigoare a legii. Politicienii din opozitie sunt de parere ca taxa nu merge suficient de departe, acuzand guvernul conservator, condus de catre primul-ministru Viktor Orban, ca a cedat in fata grupurilor de lobby. Janos Lazar, membru al partidului de guvernamant, a declarat insa ca noi reguli referitoare la restaurantele fast-food vor fi propuse in aceasta saptamana, dupa intalnirile cu reprezentantii acestora. Ungurii au una dintre cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana. Potrivit reprezentantilor guvernului ungar, veniturile fiscale incasate din "taxa pe chipsuri" vor fi folosite pentru a finanta campaniile de sensibilizare cu privire la sanatatea publica.

PRIMA CLĂDIRE DE BIROURI DIN LUME, CU ENERGIE VERDE! Coreea de Sud şi-a stabilit drept obiectiv ambiţios: până în 2020 să reducă emisiile cu 30% şi să se mişte spre ţelul trasat cu paşii mari. O altă realizare importantă în acest context a devenit construirea în oraşul-port Incheon, situat în apropierea Seulului, a clădirii de birouri complet neutrală din carbon, care, conform experţilor coreeni, este prima astfel de structură din lume. Construcţia casei în Coreea de Sud este un excelent exemplu de integrare a tehnologiilor inovatoare pasive şi active pentru a crea un spaţiu de lucru extrem de eficient şi confortabil. Este simbolic că în eco-structură ultra-modernă de o suprafaţă de 2.500 m2 va fi amplasat centrul de monitorizare a schimbărilor climaterice din cadrul Institutului Naţional pentru Studii de Mediu din Coreea de Sud. Pentru a asigura activitatea de viaţă a clădirii se planifică folosirea numai a surselor de energie regenerabile. Faţada de sud şi structura acoperişului sunt complet acoperite cu panouri solare. Încălzirea spaţiilor este optimizată de utilizarea pompelor de căldură geotermale, completate cu prevedere cu panouri termice solare, destinate pentru a încălzi apa. În total construcţia ecologică a costat Guvernului ţării, care ocupă al patrulea loc după dezvoltare economică în rândul ţărilor din Asia, 8 milioane de dolari. În pofida unei sume mari, aceasta trebuie să fie rambursată integral în cel mai scurt timp posibil.

Potrivit experţilor, tehnologiile implicate în construirea clădirii, vor economisi anual circa 100 mii de dolari, reducând concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă cu 100 de tone. Aproximativ aceeaşi cantitate de CO2 în atmosferă ar arunca o maşină cu volumul motorului de 2.0, parcurgând 200 000 km. Decizia de a începe tranziţia către o arhitectură durabilă, neutrală din carbon nu este întâmplătoare, deoarece aproape 25% din emisiile de gaze cu efect de seră în Coreea de Sud sunt realizate de astfel de construcţii, foarte îndepărtate de perfecţiune ecologică.

Secretul structurii ecologice ultra-înalte constă în utilizarea a 66 de tehnologii eficiente energetic şi generatoare de energie printre care sunt panouri solare şi pompe geotermale deja menţionate. Cât priveşte iluminatul, pariul este pus pe LED-uri economice, care se sting automat datorită senzorilor când clădirea este expusă suficient la soare. Senzorii interni monitorizează concentraţia de dioxid de carbon în încăpere şi, dacă este necesar, în mod automat, deschid ferestrele pentru ventilaţie.

Jaluzele, incorporate în ferestre, se deschid şi se închid automat în funcţie de cantitatea luminii solare, împiedicând astfel supraîncălzirea încăperilor. Aceeaşi funcţie o efectuează ferestrele cu geamuri triple, care, în acelaşi timp lasă să treacă o cantitate suficientă de lumină naturală. Datorită izolaţiei consolidate a exteriorului şi a uşilor, precum şi unei serii de alte măsuri, consumul de energie a fost redus cu cel puţin 40%. Să sperăm că această construcţie este doar prima rândunică la care se vor alătura alte clădiri noi eficiente energetic şi ecologice.