Noutati Botanoo

ALTE ARTICOLE DIN MEDIA NATIONALA

POVESTEA AVOCATULUI CARE SCOATE ZECI DE MILIOANE DE EURO DIN AER
George Brailoiu a vandut în ultimii doi ani aer de peste 100 de milioane de euro. Urmatorii ani vor pune în miscare industrii de miliarde, intrucat certificatele de emisii devin o afacere tot mai complicata. Care va fi urmatorul pariu?
George Brailoiu si-a dat seama ca aderarea Romaniei la UE va insemna si nasterea unui nou business pe plan local, cel al certificatelor de emisii - care reprezinta dreptul companiilor de a polua.
http://www.businessmagazin.ro/cover-story/povestea-avocatului-care-scoate-zeci-de-milioane-de-euro-din-aer-7776459

CEL MAI MARE PARC EOLIAN DIN EUROPA SE CONSTRUIESTE IN JUDETUL CONSTANTA
In parcul eolian vor fi 240 de turbine. Complexul se va intinde pe 600 de hectare. Va functiona la capacitate maxima in cel mult un an si jumatate, cand va produce aproape jumatate din energia regenerabila din Romania.
Investitia se ridica la pesteun miliard de euro. In Mehedinti, Tulcea si Buzau, de asemenea, se lucreaza la parcuri eoliene.
Mai multi giganti energetici din Spania si Portugalia s-au aratat interesati sa contruiasca centrale eoliene in tara noastra.
Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din Europa de sud-est
Un studiu facut de Erste Bank pozitioneaza Romania si in special zonele Dobrogea, Constanta si Tulcea pe al doilea loc la nivel European in ceea ce priveste locatia ideala pentru constructia unui parc eolian.
Se asteapta ca Romania sa isi dezvolte in mod semnificativ capacitatea de energie eoliana in anii urmatori, imbunatatindu-si pozitia de cele mai putine parcuri eoliene instalate din Europa. In prezent tara dispune asupra 14 MW capacitate de energie eoliana instalata, dar potrivit unui raport publicat recent de Asociatia Europeana de Energie Eoliana, acesta va creste pana la 3,500 MW, energie eoliana onshore.
Investitorii trebuiesc informati despre situatia actuala, legislatie si posibilitati de finantare a energiei eoliene din regiune. De aceea REECO, organizator de targuri si conferinte internationale pe tema energiei regenerabile, si-a propus sa organizeze A IV-a conferinta internationala - Energia Eoliana in Romania. Pastrand traditia din ultimii doi ani, conferinta va ceea cea mai mare platforma de intalnire din domeniul energiei eoliene din Romania.
BANI DE LA GUVERN PENTRU CONSTRUIREA SPATIILOR VERZI PE ACOPERISURI SI CLADIRI
Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) va lansa un program prin care sa permita construirea unor spatii verzi pe acoperisuri sau pe fatadele cladirilor. Potrivit ministrului mediului, Laszlo Borbely, programul "Acoperisuri verzi" ar putea fi finantat din bani europeni, dar si din bugetul Fondului pentru Mediu.
 “Vreau sa anunt in premiera ca MMP lucreaza la un nou program ce poate fi intitulat “Acoperisuri verzi”. Este vorba de un program, asa cum exista si in strainatate, care sa permit construirea pe acoperisurile sau pe fatadele cladirilor gradini verzi”, a declarat ministrul Borbely in cadrul conferintei “Investitii verzi in infrastructura de mediu a României”.
Potrivit lui Laszlo Borbely, MMP intentioneaza sa aloce in acest an cat mai multe fonduri pentru investitiile verzi. Astfel, pentru programul “Acoperisuri verzi” vor fi alocati atat bani europeni, cat si bani din Fondul pentru Mediu.
MMP deruleaza numeroase program in vederea reducerii poluarii. Unul dintre programele de succes este Casa Verde unde, in anul 2010, s-au depus 18.000 de dosare, iar la editia din acest an, numai in primele 3 zile de la lansare, au fost depuse 5000 de cereri de finantare.
“Acest lucru inseamna ca populatia a inteles ca statul ofera sprijin si se fac investitii pentru mediu si pentru viitor. Un alt program de succes este Rabla care inseamna scoaterea pe margine a acelor masini foarte poluante. Nu putem renunta la taxa auto pentru ca aceasta inseamna asigurarea financiara a acestor vouchere”, a precizat ministrul Borbely.
Si programul Rabla s-a bucurat de succes, bugetul alocat in acest an fiind, recent, dublat de Executiv, de la 228 milioane de lei la 456 de milioane de lei. Pana la aceasta data, au fost casate deja peste 50.000 de autovehicule si au fost cumparate 4.355 de masini noi, din care 2.773 sunt de productie autohtona. La acestea, se adauga inca 10.000 care au in curs formalitatile de achizitionare prin program.
Alte programe initiate de MMP in vederea ecologizarii sunt construirea pistelor de biciclisti, decontaminarea siturilor poluate istoric sau inchiderea unor bataluri.


LEGE PENTRU MICI SI BERE

In curand, nu vom mai putea iesi la gratar oriunde. Proiectul de lege privind desfasurarea activitarilor de picnic a primit votul favorabil al Senatului si Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie promulgat de presedinte. Daca se va intampla acest lucru, vom putea merge la iarba verde doar in locuri special amenajate. Cei care nu respecta legea pot primi amenzi de pana la 3000 de lei

NOUA TAXA PENTRU GUNOI

Taxa de depozitare a deseurilor la gropile de gunoi va intra in vigoare incepand cu anul viitor, a anuntat astazi Ionut Georgescu, directorul Directiei Gestiune Deseuri din cadrul ministerului Mediului si Padurilor.
Scopul noii taxe ar fi sa descurajeze aruncarea materialelor refolosibile la gropile de gunoi, de unde nu se mai recupereaza nimic, obligand astfel firmele de salubritate sa intensifice colectarea selectiva.
“Cand taxa va fi de 70 de euro pe tona, situatia o sa fie alta”, sustine Georgescu.